lunes, 24 de agosto de 2009

RAPA NUI

Rapa Nui - Isla de Pascua - Ile de Paque - Easter Island: Un trosset de terra al mig del Pacífic i un gran misteri fascinant: els moais.

A 3700 kms del continent, Rapa Nui sobreviu en els temps moderns amb el turisme, poc o poquissim en aquesta época, que ve expressament de tot el mon per veure els moais. I els veu... i tant que els veu!!! El que mes em sorpren es el fet de lo salvatge i verge del lloc. Hi ha molts moais, estan la majoria tombats de cara a terra i les herbes se'ls menjen, a l'intemperie... es fascinant. Penso que la majoria de museus del mon matarien per poder tenir una d'aquestes obres d'art impressionts i uniques, i aqui estan sense restaurar, sota el sol, la pluja i el vent...Fabulos.





M'impressiona la cantera a Rano Raraku on hi ha moltissims moais que encara no havien sigut traslladats al lloc i que amb el temps i el desplacament de terres estan colgats fins al coll en totes les posicions, altres estan encara a la roca; impressionant veure les obres d'art en el proces de creacio.

Tots els moais estan colocats d'esquena al mar i al costat d'una bahia. Representen la persona morta que descansa sota seu, al ahu (plataforma cerimonial). No se sap com els transportaven de la cantera al lloc de desti, ni com els posaven de peu, ni com els colocaven el gorro de pedra vermella (d'una cantera diferent). Tot plegat un misteri i ningu en sap gran cosa. El que si sembla clar es que els rapa nui provenen de la polinesia, es creu que aixo va succeir en els segles IV o V, a mi aixo em sembla increible!!!

La illa es molt petita i la poblacio esta concentrada al poble de Hanga Roa, la resta de la illa esta poblada nomes per moais. Domina la illa el volca Rano Kau amb un crater precios on hi ha un llac i on, al seu voltant, s'hi troba la ciutat cerimonial de Orongo en un paissatge sobre els acantilats precios. En aquest punt s'hi troben molts petroglifics com en tota la illa, ressalta la figura de l'home ocell. Tota la illa es un gran jaciment arqueologic, es un parc tematic per arqueolegs.

El ritme a la illa es pausat i tranquil. Penso que tenen sort de ser tan lluny de tot perque un lloc tant bonic i amb un misteri tan gran es un desti turistic de primer ordre. Suposo que cambiara poc a poc, he vist que comencen a construir algun gran hotel...els que hi ha avui som senzills i baixos, la majoria pensions.

2 comentarios:

  1. El gosset de la foto del crater és el de les patades que fan riure? O és un altre i a aquest li pessigues els ous? Ja,ja,ja
    Seràs cabró!!

    ResponderEliminar
  2. Faré de mare: com t'aprimis més no arribaràs al proper Continent.
    :-))

    ResponderEliminar