domingo, 16 de agosto de 2009

LA VIRGEN DEL CERRO (BOLIVIA)

L'últim dia a Potosí faig una visita a La Casa de la Moneda que és molt instructiva, m'expliquen la importància econòmica de Potosí per a Espanya i tot Europa degut a les mines. Durant la visita, les apreciacions cap als espanyols són, diguem-ne, negatives potser...? El museu de la casa de la moneda és molt guapo, manté gairebé tota la maquinària, va ser una de les cases d'acunyació de moneda més importants del món i va funcionar des de mitjans del segle XVI fins el 1950.

M'impressiona el cuadre "La Virgen del Cerro", aquest és el cerro que vaig estar a sota i la pintura és il·lustrativa de la història de la ciutat, és anònim.
A la part superior del cuadre es veu la divina trinitat amb el Pare, el Fill i l'Esperit Sant cornant a Verge (Cristianisme), en la part central, una altre trinitat, el Sol, la Lluna i la Pachamama al mig (Indígena) i a la part inferior, Carles V i l'aristocràcia espanyola i a l'altra, el Papa i la jerarquia eclesiàstica amb la bola del món indicant suposadament Potosí com a centre d'aquest.
Al mig del cuadre, dins el cerro es veu el Inca quan va arribar a Potosí i va enviar uns indígenes a inspeccionar la montanya, al fer-ho hi van haver explosions a la terra i van interpretar que la Pachamama no volia que ningú prengués rés d'ella i que tot el que la montanya tenia no era per ells.
En un punt superior es veu el pastor que suposadament va perdre una llama i al anar-la a buscar i passar la nit allà va descobrir la plata, va aparèixer un altre que també va començar a explotar el mineral, es van convertir en enemics i el segon va revel·lar al monarca espanyol la presència de la plata i aquest es va apoderar de l'explotació. Així fins al dia d'avui es compleix la predicció de que res del que la terra tenia era per als potosins.

No hay comentarios:

Publicar un comentario