domingo, 26 de julio de 2009

AREQUIPA (PERU)

Encara estic impressionat, acabo de veure la Juanita al Museo Santuarios Andinos d'Arequipa. Juanita és una nena inca de 500 anys congelada, sacrificada al déu Sol al volcà Ampato a 6380 mts. Per als incas, les montanyes eren divinitats (Apu) i les seves expressions com erupcions, terratrèmols, tempestes,... les entenien com manifestacions cap a ells i per calmar aquestes poderoses divinitats els feien ofrenes, a vegades humanes de nens i nenes, normalment de les classes més altes, joves i purs, els més bells i innocents.

Juanita és objecte d'investigació per americans, peruans i la comuitat científica en general ja que manté tots els seus organs i poden arribar a saber molt de les costums incas. Hi havia al costat del seu cos el seu cordó ombilical assecat, que sembla ser que era una costum dels incas i que ho feien servir com a medicina en cas d'enfermetat, els incas ja utilitzaven cèl·lules mare!!!



El centre d'Arequipa és una ciutat molt occidental, molt poc indígena o això em sembla. Hi ha molt comerç i es percep una voluntat d'occidentalitat, probablement és degut en part a que és una ciutat universitària i hi ha força estudiants estrangers així com turistes. La seva Plaza de Armas és enorme i molt acolorida amb la gran catedral i l'Església de la Companyia que és preciosa (els jesuites han deixat molt llegat), té un claustre molt tranquil i endreçat amb botigues de productes d'alpaca i un bar francés a la part alta del claustre on les cerveses són fresques i bones.

No hay comentarios:

Publicar un comentario