domingo, 28 de junio de 2009

TIKAL (GUATEMALA)

En el cor de la selva, plena de monos aülladors, tucans i una fauna abundant es troba la ciutat maya de Tikal, amb els seus alts i imponents temples, alguns d'ells restaurats del tot, altres a mitjes i alguns per restaurar, es poden veure els treballs a la perfecció.
Els mayes es van instal·lar aquí l'any 700 a.C. i cada vint anys, segons el calendari maya seria com per nosaltres una dècada, construien un temple nou, moltes vegades sobreposat a un altre.
El temple més conegut és el del gran Jaguar que es troba a un extrem de la Gran Plaça, on es feien els sacrificis. També hi ha jocs de pilota, on els perdedors (normalment presoners de guerra o foranis condemnats a mort) eren també sacrificats. Hi ha un gran mercat i els edificis gobernamentals, així com l'observador solar. Totes les estructures estàn situades d'acord als solsticis d'estiu i hivern traçant líneas perpendiculars i creant jocs de llum amb el sol.
Segons el calendari maya, aquest s'acaba el 21 de desembre del 2012, solstici d'hivern. Per aquí es fan moltes conjutures: què passarà? tornarà a començar? s'acabarà un cicle còsmic? algún tipus de cataclisme? Els mayes saben que alguna cosa passarà.
La cosmovisió dels mayes és integració còsmica, tots formem part de la terra i estem integrats amb la naturalesa, etern retorn, naixem i morim i transmigrem les nostres ànimes.

2 comentarios:

  1. Eh, Pepe! Quin gran viatge! Per cert, la teva primera publicació m'anirà de conya per fer la meva motxila!

    ResponderEliminar
  2. Guai Laura, jo també vaig fer servir una llista d'un blog que vaig llegir. Cuan marxes?.
    T'envió un petó.

    ResponderEliminar