sábado, 19 de diciembre de 2009

OH JERUSALEM !!! (ISRAEL)

Oh Jerusalem de David, de Salomó, de Nabucodonosor, de Siro, d'Alexandre el Gran, de Judes Macabeu, d'Herodes el Gran, de Jesus de Natzareth, de Constantí, de Mahoma, dels Creuats, de Saladí, de Sulimà, dels britànics, dels jueus, dels palestins... Més de 4000 anys d'història, de conquestes i reconquestes, de temples meravellosos i llocs sagrats. Ciutat Santa per les tres grans religions monoteïstes, bressol de civilitzacions.

Visito els llocs sagrats de la tradició judaico-cristiana i em centro en tot allò relacionat amb Jesus: la Via Dolorosa, el Sant Sepulcre, la llosa on va reposar el cos de Jesus baixat de la creu,... Tot està aquí, ho pots tocar, tota la nostra història, tota la nostra tradició; la Bíblia i el Nou Testament en 3D, però ho trobo buid d'espiritualitat, de misticisme. Penso que les capes i capes de sang, d'odi i de terror han creat uns sediments que han borrat l'espiritualitat del lloc. Les esglésies, sinagogues i mesquites estan construits uns sobre els altres, uns a tocar els altres. Quan repiquen les campanes de les esglésies, les mesquites resen el Corà en altaveus altíssims i els jueus es lamenten sords davant del mur.






Avui Jerusalem es divideix en la ciutat moderna, totalment jueva i com qualsevol ciutat occidental, i la ciutat antiga on conviuen en un espai petit els barris armeni, jueu, cristià i musulmà. Cada un amb els seus mercats bulliciosos que es toquen i es barrejen aparentment amb convivència pacífica.
Amb la creació de l'Estat d'Israel després de la resolució de la ONU, Jerusalem -la capital- acull mil·lers i mil·lers de jueus vinguts de tot el món, de la diàspora de fa gairebé 2000 anys. Caminen orgullosos i feliços per aquest país seu, mostrant i exhibint les seves costums. Tots ténen molts fills, és normal veure parelles amb 4, 5 i 6 fills, estan repoblant el país. La policia i exèrcit -de gent molt jove- van armats fins a les orelles (estan en guerra) i estan per tot arreu. La terra que els ha estat donada no la deixaran perdre, que ningú ho dubti.
Dormo en un hostal palestí, menjo en un restaurant armeni, compro en botigues jueves i sóc cristià: així és Jerusalem avui, demà serà només jueva.

2 comentarios:

  1. Shalom Josep,

    Aprofita minut a minut que ja estàs arribant...

    Pd. Avui Manresa s'ha despertat blanca i silenciosa

    ResponderEliminar
  2. Hola Anjo!!! Això s'acaba, tinc la sensació que fa un món que viatjo...
    Ja vaig veure per internet la nevada, així podrem anar a esquiar!!! El 24 a la nit estaré per Manresa, Faemino!!!
    Fins aviat, molts records!!!

    ResponderEliminar